
Moters savaitgalio virtuvė Nr.03 (2022 m.)
Purios spurgos retas atsisako. Jų tokia gausybė: iš raugintos, plikytos tešlos, su varške, kefyru, jogurtu… Spurgos gali būti ir nesaldžios. Žinoma, bus sakančių, kad jos tai tikrai nėra sveikas maistas, bet visada visiems vertėtų prisiminti, jog nesveikas yra tik apetitas… Tad šiame numeryje tikrai visko ras ir ieškantieji kuo sveikesnio maisto, ir norintieji pasmaguriauti.
O kai visi kalba apie taupymą, siūlome skaniai išnaudoti dėžutę žuvų konservų.
Kai namiškiai niurnės, kad vėl nėra ko valgyti, siūlome paruošti vieną patiekalą visai dienai. Nepamiršome, kad visiems aktualu pagaminti vakarienę per 30 min.
Žirnių sriuba su kukuliais ir granatų sėklomis
1 ir 1/2 puodelio geltonųjų skaldytų žirnių
2 l vištienos arba daržovių sultinio
2/3 puodelio granatų padažo
4 šaukštai aliejaus
1 vidutinis smulkintas svogūnas
5 česnako skiltelės
1 šaukštas ciberžolės
1–2 šaukšteliai malto kumino
Mėsos kukuliams:
600–700 g maltos mėsos (labiausiai tiktų ėriena arba jautiena)
1 mažas susmulkintas svogūnas
3 susmulkintos česnako skiltelės
žiupsnis smulkiai supjaustytų petražolių
žiupsnis smulkiai supjaustytų kalendrų lapelių
1 šaukštelis džiovintų mėtų
pipirai, druska
Patiekti: granatų sėklos ir graikiškas jogurtas, kapoti žalumynai
Kreminiai lęšiai po riešutiniais „patalais“
1 ir 1/2 puodelio žaliųjų lęšių
1 ir 1/2 šaukšto alyvuogių aliejaus
1 didelis svogūnas
4 česnako skiltelės
4 puodeliai daržovių sultinio
1 čiobrelių šakelė
1/4 puodelio sezamų pastos „Tahini“
2 šaukštai šviesios miso pastos
2 šaukštai balzaminio acto
Riešutiniam sluoksniui:
1 puodelis (112 g) anakardžių
150 ml vandens + 2 šaukštai
2 česnako skiltelės
2 šaukštai maistinių mielių (nebūtina)
1 ir 1/2 šaukšto citrinų sulčių
1/2 šaukštelio druskos
šviežiai malti juodieji pipirai