Obuoliai.
Žurnalo „Moters savaitgalis” specialusis projektas.
Be naminių lietuviškų obuolių sunku įsivaizduoti rudenį, žiemą. Tad drąsiai obuolį galime vadinti nacionaliniu vaisiumi. Gal šiųmetis obuolių derlius bus ne rekordiškas, bet pakankamas. Vadinasi, jų neturinčiuosius apdalys giminės ir draugai, kolegos. Pamenate posakį: „Vienas obuolys per dieną – gydytojams mažiau darbo“? Jis nėra iš piršto laužtas. Obuolių nauda dėl juose esančių pektinų ir antioksidantų didžiulė. Ir nesvarbu, ar sukrimsite žalią obuolį, ar salotas su juo, ar iškepsite – nauda didžiulė.
Kai norisi kažko skanaus, greituoju būdu galima iškepti skardą obuolių. Tik nepamirškite improvizuoti įdarais, padažu. Rudenį dažni namai kvepia obuolių pyragu. Kepinių receptų rasite tikrai daug. Šį kartą daug receptų, kuriuose gardžiai obuoliai draugauja su mėsa, dešrelėmis, kruopomis ir net “pagyvenusia” duona. Jie tiks pusryčiams, pietums ir vakarienei.
Taigi jūsų valioje rinktis, nes žurnale daugybė receptų, kurie tiks tiek kasdienai, tiek šventei.
Apverstas pyragas „Tarte Tatin“
5 obuoliai + 2 šaukštai citrinų sulčių
Karamelinis sirupas: 2 šaukštai sviesto + 5 šaukštai cukraus + 2 šaukšteliai vanilinio cukraus + 1 šaukštas cinamono
Tešla: 150 ml obuolienės arba šviežiai sutrintų obuolių tyrės + 6 šaukštai sviesto + 2 stiklinės miltų + 1 ir ½ šaukštelio kepimo miltelių + ½ stiklinės cukraus + ½ stiklinės vandens + žiupsnelis druskos
Tikrai visų produktų turite po ranka, tad iškepkite labai gardų ir akį traukiantį pyragą.
Kepta avižinė košė su obuoliais
2 stiklinės avižinių dribsnių (visagrūdžių)
2 stiklinės pieno
3 šaukštai obuolių tyrės
1 šaukštelis cinamono
1 žiupsnis druskos
1 saujelė kapotų riešutų
1 kiaušinis
2 obuoliai + 1 šaukštelis medaus
Karamelizuoti riešutai: 2 saujos kapotų riešutų (migdolų, graikinių) + 1 šaukštas auksaspalvio sirupo + žiupsnis cinamono
Skanesnė, įdomesnė, naudingesnė, tad labai tiks pradėti dieną. Skanių pusryčių idėjų ir receptų tikrai nepagailėjome: nuo košių, sumuštinių iki apkepų.
Vištienos kumpeliai, marinuoti obuolių padaže
1 kg vištienos kumpelių
2 obuoliai
1 nedidelė kekė vynuogių
Marinatas: 3 šaukštai obuolių tyrės + 1 šaukštas majonezo + 1 saldžioji paprika + 1 svogūnas + 2 skiltelės česnakų + druskos, maltos kalendros, pipirų pagal skonį
Svogūnus supjaustykite žiedeliais, papriką bei česnakus smulkiai sukapokite, sudėkite obuolių tyrę, majonezą, kalendras ir viską sumaišykite. Kumpelius ištrinkite druska bei pipirais, pavoliokite marinate ir palikite marinuotis. Po 2–3 val. mėsą pašaukite kepti į 250 °C orkaitę 5 min. Tuomet kaitrą sumažinkite iki 180 °C ir kepkite 40–45 min. Likus kepti 15 min. suberkite obuolių skilteles ir vynuoges. Kaip garnyrą galite patiekti orkaitėje keptų bulvių, šakninių daržovių.
Žurnalas “Obuoliai” jau prekybos vietose!