Akistata Nr.23 (2021 m.)

Narkotikų platintoją išdavė parduotuvės čekis

Prieš daugiau kaip du dešimtmečius Lietuvoje plačiai išgarsėjusios vadinamosios Gruščikėlių grupuotės vienas iš buvusių lyderių Vidas Revuckas (55 m. ) išgirdo Vilniaus apygardos teismo (VAT) nuosprendį. Už narkotikų laikymą ir gabenimą VAT jam skyrė 11 metų laisvės atėmimą.

Gruščikėlių grupuotė, kurios branduolį sudarė broliai Algis, Romas ir Vidas Revuckai, susikūrė 1993 metais Prienų rajono Jiezno apylinkėse. Nuo pat susikūrimo gauja pasižymėjo ypatingu įžūlumu ir žiaurumu. Net ir vykdydami eilinę vagystę jos nariai buvo pasiruošę panaudoti ginklus ir smurtą.

Žiaurus lyderis – vyriausiasis brolis R. Revuckas, pravarde Čikaga, visus gaujos narius buvo įbauginęs, už nepaklusnumą jiems grėsė mirtis. Operatyviniais duomenimis, nuo savo gaujos narių paleistų kulkų kaip nepageidaujami liudininkai 1994 metais žuvo Jonas S., pravarde Žilius, Algirdas B., Nerijus S., pravarde Sabalas, Linas Ž., pravarde Žorikas.

Nesusipratimus su kitomis gaujomis Gruščikėliai taip pat spręsdavo ginklu ir sprogdinimais.

Na o štai neseniai pasibaigusioje narkotikų platinimo byloje V. Revuckas buvo sulaikytas 2020 metų gegužės 13-ąją. VAT, išnagrinėjęs bylą, nustatė, kad jis dar 2019 metų balandžio 1-osios vakarą iš savo namų, esančių Prienų rajone, į Vilnių atvežė 205,143 g kokaino, kurį perdavė savo bičiuliui Albinui Gudinui, o šis netrukus automobilių stovėjimo aikštelėje, prie parduotuvės „Rimi“, už 10 250 eurų šiuos narkotikus pardavė pagal nusikalstamos veikos imitavimo modelį veikusiam policijos agentui Egidijui Semaškai. Tiesa, šis pinigų taip ir nesumokėjo – tai žadėjo padaryti vėliau.

Finansiniai sukčiai šiemet tapo gerokai godesni

SEB banko Prevencijos departamento direktorius Audrius Šapola pranešė, kad vien SEB banko statistika rodo, kad per pirmus 3 šių metų mėnesius sukčiai iš gyventojų išviliojo daugiau kaip 1,1 milijono eurų. Palyginimui, per visus praėjusius metus sukčių padaryta žala siekė 2,1 mln. eurų.

Pandemija padarė didelę įtaką daugelio žmonių gyvenimui, daug veiklos paskatino perkelti į internetą. Sukčiai tuo piktnaudžiauja. Naudodamiesi žmonių patiklumu, vienišumu, žinodami, kad daugelis nori užsidirbti pinigų, nusikaltėliai taiko ir gerai žinomus būdus pinigams išvilioti, ir naujas schemas.

Pirmąjį šių metų ketvirtį daugiausiai nuostolių sukėlė finansiniai sukčiai, kurie taikėsi į įmones. Jos neteko per 680 000 eurų. Perėmę verslo partnerių susirašinėjimą elektroniniu paštu, finansiniai sukčiai įtikina lėšas už prekes ar paslaugas pervesti į savo banko sąskaitą, pavyzdžiui, įmonės vardu partneriams pranešdami apie neva pasikeitusį banko sąskaitos numerį ar suklastodami sąskaitą faktūrą. Paprastai, kai įmonės darbuotojai supranta buvę apgauti, lėšos jau būna nukeliavusios sukčiams ir jas susigrąžinti gali būti labai sunku.

Ne kiekvienas nuogalius žmonos lovoje – meilužis

Jau 13 kartų anksčiau teistas Suvalkijos gyventojas Mindaugas Daunoravičius vieną rudens naktį savo gyvenimo draugės lovoje aptikęs nuogą vyrą ir jį aptalžęs medine lazda net puspenktų metų turės praleisti pataisos namuose. Tiek jam kainavo pavydo priepuolis.

Ši istorija įvyko 2020-ųjų spalio 12-osios vidurnaktį. Į gyvenimo draugės K. Ž. namus sugrįžęs M. Daunoravičius moterį aptiko su M. L. Vyras ne tik gulėjo M. Daunoravičiaus sugyventinės lovoje, bet ir, kaip paaiškėjo, buvo nuogas. Užtikęs svetimą vyrą tokioje dviprasmiškoje padėtyje, M. Daunoravičius nusprendė, kad pastarasis – jo mylimosios meilužis, todėl čiupo medinę lazdą ir sumušė nelaimėlį. Lūžo medinė lazda, o stiprūs smūgiai į galvą pažeidė aukos smegenis – išsiliejo kraujas. Tai vėliau įvertinta kaip sunkus sveikatos sutrikdymas.

Teisme M. Daunoravičius neneigė, kad sumušė M. L. „Dar prieš vidurnaktį jis man paskambino ir prašė ateiti, nes sakė, kad K. Ž. persipjovė ranką. Kai atėjau į jos namus, radau ją sėdinčią ant lovos, ranka buvo subintuota, visur buvo kruvina, o M. L. gulėjo lovoje, – pasakojo M. Daunoravičius. – Kai patraukęs antklodę pamačiau, kad jis visiškai nuogas, įsiutau. M. L. aiškino, kad tarp jo ir K. Ž. nieko nebuvo ir pasiuntė mane „kuo toliau“, tačiau aš, pagriebęs prieškambaryje buvusią medinę lazdą, ėmiau mušti M. L., o po to  nuogą išstūmiau lauk“.