Moters savaitgalis Nr.17 (2022m.)

Abu Dabio įžymybė – Baltoji šeicho Zaido didžioji mečetė

Tai didžiausia Jungtiniuose Arabų Emyratuose ir aštunta pagal dydį visame pasaulyje mečetė, kurios dydis prilygsta maždaug penkiems futbolo stadionams. Šių maldos namų iniciatorius šeichas Zaidas. Jis norėjo įkurti vietą, kurioje susipintų senojo bei naujojo pasaulių architektūros, stiliai bei menai, ir siekė, kad tai būtų pasaulio vienijimo simbolis. Iš tiesų, minaretų dizaine į meno ir grožio visumą susijungia platus bei įvairus islamo pasaulis, čia tarpusavyje puikiai dera Mameliukų, Osmanų ir Fatimidų stiliai. Mozaikose, raižytame ir smėliu šlifuotame stikle simetriškai atsikartoja tradiciniai islamiški vaizdai. Kupolų vidinėje pusėje gausu tradicinių marokietiškų meno kūrinių, pagamintų iš armuotojo tinko. Pagrindinės maldų salės vidinės pakylos papuoštos tradiciniais islamiškais geometriniais dizaino elementais ir unikaliais gėlių motyvais. 

O, pavyzdžiui, kruopščiai išdėliojus įvairiaspalvį marmurą dekoruojant karūnuotas kolonas, sukurti išskirtiniai meno kūriniai, kuriuose natūralios spalvos derinamos kartu su naujomis sudėtingiausiomis technikomis. Karūnos yra ne kolonų apačioje, o viršuje: ši išskirtinė technika islamo architektūroje yra nauja. Panaudotos šiuolaikinės meninių stiklo dirbinių technikos.

„Skambantys Rusijos kedrai“: proputiniškos sektos Ukrainoje pėdsakai

Medžiaga skirta mažai tyrinėtai, bet pavojingai totalitarinei sektai Ukrainoje – „Skambantys Rusijos kedrai“, bendradarbiaujančiai su šalies agresorės politikais. Viskas prasidėjo nuo Megre: 1950 m. Puzakovas Vladimiras Nikolajevičius gimė Ukrainoje, Černigovo srityje. Netrukus persikėlė į Rusiją, į Novosibirską, kur dirbo fotografu. Megrė yra jo buvusios žmonos pavardė, kurią jis paėmė vedybų metu. Dešimtajame dešimtmetyje Puzakovas nusprendė parodyti verslumo sugebėjimus, bet verslo idėja norimo pelno neatnešė. Verslui skolintų pinigų ėmė reikalauti nekantrūs kreditoriai. Skolos taip sugadino jo sveikatą, kad Megre pateko į ligoninę, kur pradėjo rašyti knygų seriją bendruoju pavadinimu „Anastasija“. Siužetas juose buvo išskirtinis: autorius garlaiviu išvyko valtimi į Tolimąją Rusijos šiaurę ir pakeliui sustojo vienoje iš gyvenviečių. Ten senoliai jam pasakojo, kad yra toks 35 metrų žydintis kedras, galintis išgydyti bet kokią ligą. Pagrindinis veikėjas išvyko į paieškas, juk kas atsisakytų nemokamo „gyvybės medžio“. Viename iš miškų jis sutiko merginą Anastasiją, kuri parodė, kur yra kedras. Taip pat Anastasija paporino, kad kiekvienai šeimai reikia skirti po 1 hektarą žemes, kurioje ji gyvens pagal slaviškas pagoniškas tradicijas, augins kedrus ir nesuks galvos apie „duoną kasdieninę“. Religijos dėl socialinių virsmų susijungs į vieną, sienos bus „ištrintos“ ir visame pasaulyje įsivyraus taika. Galop visos sąlygos totalitarinei sektai susikurti buvo įvykdytos. Principas „Tikiu, nes tai absurdas“ suveikė puikiai ir atsirado pirmieji šalininkai. Užuodęs banknotų kvapą, Megre įkūrė įmones „Skambantys kedrai“ ir „Megre“, taip pat fondą „Anastasija“. Savo knygoje Puzakovas pasakoja, kaip jis meškos guolyje miegojo su Anastasija, po to ji pagimdė jo sūnų Vladimirą Vladimirovičių (kaip netikėta!?). Dvasinis lyderis pajuto, kad vieną gražią akimirką reikalas ateis iki partijos kūrimo. Ir 2014 m. Rusijoje atsirado nauja politinė jėga, pavadinimu „Gimtoji partija“.

Moters savaitgalis